• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


                                         DORUK DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ
                                                                           DORUK MOUNTAINEERING AND NATURE SPORTS CLUB   
                                          
                                                                   İNSANA SAYGI, DOĞAYA SAYGI / RESPECT FOR NATURE RESPECT FOR PEOPLE

            I          I         I    

Doğada Giyinme

Giyim kişinin ekonomik durumuna, coğrafi yapısına göre ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kişi zamanla gezilerde görerek, yaşayarak olanakları ölçüsünde uygun malzemeyi kendisi belirleyecektir. Önerilen giysi özellikleri ;

            Hafif az yer kaplayan rahat giysiler tercih edilmeli, çok kalın yerine kat kat hafif giysiler giyilmeli eğer vücudunuz çok ısınırsa, birkaç katı çıkartarak ya da düğme ve fermuarları açarak üstünüzü havalandırabilirsiniz. Bu prensip, hem sıcak hem soğuk havalarda geçerlidir. Nefes alabilen (tercihen Gore Tex) ürünler kullanılmalı fakat bu ürünler çok pahalı olduğundan alternatif giyecekler kullanılabilir, İç kısma yün veya sentetik iç çamaşırlar giyilebilir. Bu tür malzemeler teri çabuk emerler ve dışarı iletirler, ayrıca daha çabuk kururlar. İçinde bulunduğunuz iklime göre dış kısma polar montlar, rüzgâr ve su geçirmez mont ve yağmurluklar giyebilirsiniz. Çok soğuk ve rüzgarlı yüksek rakımlı yerlere yapılacak yürüyüşlerde üst giysi ile iç giysi arasına wind-stoper denilen rüzgar geçirmez ürünler giymek de yararlıdır. Ancak terlemeyi engellemek için, bu giysilerin havalandırılabilir olmasına dikkat edilmelidir. Doğada ne üşümek ne de terlemek iyidir. Kot pantolon yerine kumaş, kadife ya da yünlü bol rahat pantolonlar tercih edilmelidir. Kot pantolonla hareket zordur, genellikle vücudu soğuk tutar ve ıslandığında kuruması zordur.

Giysiler yün, pamuktan ve hava geçirip su geçirmeyen sentetik kumaşlara kadar birçok farklı malzemeden üretilir. Bunların avantaj ve dezavantajlarını basitçe şu şekilde belirtebiliriz.  

 

 

Kumaş Türü

 

Avantaj

Dezavantaj

Yünlü

Kolay yanmayan, ıslandığı zaman bile ısı geçirmez ve suyu tamamen emene kadar rahatsızlık vermez.

Islandığında ağırlaşır ve zor kurur, giyildiğinde kaşıntı yapabilir, yıkandığı zaman çekebilir.

 

Pamuklu

Pamuk nemi çekmesi ve nefes alabildiği için, iç giysi olarak tercih edilir.

Yüksek sıcaklıklarda kurutulursa çekebilir. Kolay yırtılır, rüzgar geçirir ve kolay yanar.

Sentetik kumaşlar

 

Terin buharlaşmasını sağlayan bu kumaşlar, dışarıdaki nemi içeri geçirmez. Yağmur ve rüzgara karşı dayanıklı, tercihen dış giysi olarak kullanılır. Çabuk kururlar.

 

Çabuk yanar, dikiş yerlerinden su girebilir. Aşırı yağmurlu havalarda gözenekleri tıkanabilir ve hava çok soğuksa terin dışarı atılımı yavaşlar.

 

ÇORAP ELDİVEN BERE ŞAPKA

            Yürüyüşçünün çorabı mevsim koşullarına uygun olmalıdır, çorap ayak ile ayakkabı arasında tampon görevi yapar. Bu özelliği nedeniyle sürtünme sonucu ayakkabının derimize zarar vermesini engeller. Doğa yürüyüşlerinde son zamanlarda üretilen termal çoraplar kullanmak yararlıdır. Bunun dışında havlu çoraplar ile kışın yün çoraplar da kullanılabilir. Çok soğuk havalarda iki çift çorap giymek yararlı olacaktır.

            İnsanın en fazla enerjiyi uç organları yani eller, ayaklar kulak, burun ve özellikle başından (yaklaşık %70'i) kaybeder. Bu nedenle faaliyetlerde hava koşullarına göre şapka bere eldiven giymek ihmal edilmemelidir. Eldivenlerin tek parçalı ya da parmaklı şekilde türleri mevcut olup özellikle soğuk hava koşullarında ellerimizi ısıtması yanında taşıdığımız eşyaları daha iyi tutmamıza olanak sağlar. Şapkalar iklim ve yöre koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Baş ve boynumuzu güneşten korumasının yanında enerji tasarrufu sağlar.

          TOZLUKLAR

          Özellikle kış koşullarının yanında sulu parkurlarda, yoğun tozlu kumlu alanlarda kullanılan yardımcı malzemelerdir. Sığ derelerden geçişlerde suyun, karlı ve kumlu alanlarda ayakkabı ve botumuzun içerisine kar ve kumun girmesini engelleyerek rahat hareket etmemizi ve pantolon ve botlarımızın kuru kalmasına yardımcı olurlar. Özellikle kış faaliyetine katılmayı düşünen kişilerin temin etmesi gereken önemli bir malzemedir.


YÜRÜYÜŞ AYAKKABILARI

Doğa yürüyüşlerinde kullanılan ayakkabılar mevsimine ve gidilen yere uygun, deri, süet veya kumaş cinsinden, tercihen uzun bilekli, rahat sorunsuz ayakkabılar olmalıdır. Sulu zeminler ve kış koşullarında su geçirmez olan ürünler tercih edilmelidir.

            İyi bir ayakkabı veya bot doğru büyüklükte değilse sizi sıkıntıya sokabilir. Ayakkabı ve özellikle bot alırken mutlaka denemeli ve genelde yarım numara büyük botlar tercih edilmelidir. Genelde insanların ayakları yürüyüşlerde şiştiği için botu denemeye sabah değil de akşam saatlerinde gitmeniz yararlı olacaktır. Ayaklarınızı ayakkabının içinde iyice öne ittiğinizde, işaret parmağınızın ayakkabının arkasına enine girebilmesi gerekir. Kan dolaşımını engellememesi için ayak parmakları rahatça oynatılabilmelidir. Ayakkabı ayağınıza herhangi bir noktadan belirgin bir baskı yapmamalıdır.

Ayrıca ayakkabıyı ilk aldığınızda aralıklı sürelerle giymeniz gerekir, bu özellikle kalın deri ayakkabılarda ayakkabıların açılması, derinin yumuşaması ve ayağınızın şeklini almasına yardımcı olur. Yumuşak ayakkabılarda bu sorun daha az olmakla birlikte ayakkabıların önceden giyilmesi ileride oluşabilecek sorunları önler.

 Botlarda mümkün olduğunca az dikiş olması ve tek parça deriden üretilmiş olması su geçirmezlik açısından dikkat edeceğiniz önemli noktalardan biridir. Ayrıca botun etrafına (yan kısmı) eklenilen lastik şerit bant (Çarşak bandı) taşlık çakıllı sahalarda ayağı ve dikişleri dış etkenlerden korur ve su geçirmezliği arttırır. Vibram tabanlı Gore-tex kaplama gövdeli bot ve ayakkabıların tercih edilmesi de yararlıdır.

            Süet ve kumaş botlar yazın ve kuru iklimlerde, şehirde, patikalarda yapılacak günübirlik yürüyüşler için uygundurlar. Bu botların avantajları deri olanlara göre rahat, hafif ve daha iyi nefes alırlar fakat su geçirmezlikleri daha azdır ve ayağa daha az destek verirler. Ayakkabıların ağırlığı da dikkate alınmalı bu da enerji tasarrufu için önemlidir.

            Kış koşullarına veya sulak alanlara uygun bot veya ayakkabınız yok ise özellikle deri botlarınızın üzerine korumayı ve su geçirmemesini sağlamak için vazelin sürebilirsiniz. Ayakkabılarınızı her etkinlikten sonra temizlenip havalandırılmalı içlerine kağıt veya bez doldurularak şekillerinin bozulmamasına dikkat etmelisiniz.

            Temizlenen ayakkabı ve botlar daima serin ve havadar yerlerde  kurutulmalı direkt ısıyla temas etmemelidir.